Да се въведе изискване храната в детските заведения да е от местни производители с доказано качество

„Добре би било да се въведе изискването храната в детските заведения във Варна да е от производители в региона с доказано качество. Така ще се насърчи местното производство и ще се осигури здравословна храна за децата.” Това каза вчера на пресконференция проф. Анелия Клисарова, която бе водещ на форум, посветен на двигателната активност и здравословен начин на живот на децата. Проф. Клисарова ще включи в предизборната си програма като кандидат-кмет на Варна и възможността общината да издава разрешения да бъде спирано движението на автомобили по определени улици за определено време през ваканционния сезон, където децата да играят необезпокоявани.

Според проучвания в Европа, България е на предпоследно място по двигателна активност сред децата от 3 до 7 г. Това сочат резултатите от проекта Toy box на белгийския професор Грийт Кардон, която представи данните по време на форума. Според нея, децата не само в България, но и в други европейски страни, имат само около 30 минути на ден двигателна активност и около 8 часа на ден застояване пред телевизора и компютъра. Това води до затлъстяване, диабет тип 2, хипертония, болести на сърдечно-съдовата система и остеопороза в по-късна възраст, сподели проф. Кардон. „Не само в училище, но и в къщи, и в обществото и сред политиците, трябва да се работи за осигуряване на знания и умения за повишаване на физическата активност сред децата”, каза проф. Кардон. Тя даде пример с белгийски училища, участвали в проекта, където извеждането на децата извън стаите не дава желания резултат, тъй като учителите не са мотивирани да ги подтикват към игра. Често пъти, когато учителят е седнал, децата и особено момичетата, го наобикалят, вместо да тичат и играят. Затова според проф. Кардон, учителите трябва да бъдат обучавани да използват рационално времето за развиване на моториката и двигателната компетентност на децата изобщо. Според проекта, трябва да се работи и с родителите, чието поведение, а не говорене, е основен пример за децата им, както и с бабите и дядовците, които би трябвало да надмогнат страховете си и да позволят на децата да играя във всякакви климатични условия и при всяка възможност.

„Децата до 18 г. във Варна се заседяват много повече сега, отколкото преди две години. В града има 19,7 % деца от 6 до 18 години с надмормено тегло и затлъстяване, което е негативна тенденция не само тук, но и в Европа.” Това каза проф. Виолета Йотова, водещ специалист и детски ендокринолог от УМБАЛ „Св. Марина”, която е българската страна, участвала в проекта. Тя сподели, че според Световната здравна организация (СЗО) за добрата двигателна активност са необходими минимум 10 000 крачки на ден за 5-годишните деца или 60 минути активно движение. Според д-р Мина Латева от УМБАЛ „Св. Марина”, която също участва в проекта, от 2009 до 2013 г. почти двойно се е увеличил броят на децата с наднормено тегло, което е основната причина за развиване на диабет тип 2 в по-късна възраст. Според проучването, 50 % от децата във Варна изобщо не покриват минимума от 10 000 крачки на ден.

Във връзка с необходимостта от увеличаването на двигателната активност сред децата и рисковете от застоял и нездравословен начин на живот, проф. Анелия Клисарова предложи един допълнителен час – трети, по физическо възпитание в задължителната седмична програма на учениците. Това й предложение като министър на образованието и науката бе одобрено от всички, но не е гласувано от Народното събрание досега.

Източник:

Сдружение „Търсете Жената“

Вашето мение е важно за нас.
[Total: 0 Average: 0]

Мис Диамандиева ООД- Образование в чужбина - Индивидуална подготовка IELTS, iBT TOEFL, CAE

Мис Диамандиева ООД – Консултации по възможности при кандидатстване за обучение в бакалавърски и магистърски програми в Европа. Срокове за кандидатстване, документи, процедури, др.
Повече на www.MsDiamandieva.eu

НАПРАВТЕ ОНЛАЙН: РЕЗЕРВАЦИЯ на час за БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ!