Състезанието за „Най-креативно селфи“ на Animalia приключи!

Най-креативно селфи-AnimaliaКонкурсът за „Най-креативно селфи“, организиран от авторите на националното турне Animalia, приключи с томбола, в която един от победителите е Росица Николова от гр. Варна. Тя позира до земеродното рибарче от царството на Animalia и качи своето селфи във фейсбук страницата на изложбата, за да се включи в състезанието. То беше обявено със старта на турнето и донесе на Росица още един Коледен подарък – оригиналния експонат на тази уникална дребна птица, която се среща и в България.
През 2015 г. младите автори Милена Радева и Илия Бояров представиха своята 3D енциклопеция от 47 научни илюстрации и малки пластики на животни в осем града в цялата страна, като в началото на годината гостуваха и в Арт салона на Радио Варна с любезната подкрепа на община Варна. Милена и Илия приканиха всички посетители да се снимат до любим свой експонат, а двама от тях спечелиха оригинални творби.

„Опитахме се да провокираме обществения интерес, като накараме зрителя да остане за по-дълго време в изложбената зала, да се съсредотичи, да погледне, да се замисли, да попита. И вярваме, че успяхме, защото широкият възрастов диапазон на публиката доказа, че Animalia не е затворена в собствената си художествена система. Достъпността и реализмът са и основната причина Animalia да бъде видяна от над 10,000 посетители от цялата страна, както и да бъде представена с видео клип на един от най-престижните салони на изкуствата в света – Vienna Contemporary 2015“, коментираха двамата автори.

Милена и Илия вече работят върху следващия си голям съвместен проект – Animalia Aves (застрашените птици в България), който ще има за цел да трансформира пасивното знание за красотата на природата в активно самосъзнание за опазването на изчезващите и уязвими видове птици в страната. Може да следите как се развива той във фейсбук страницата на Animalia на адрес www.facebook.com/AnimaliaExhibition или на сайта www.animaliaexhibition.seimenus.com.

Националното турне Animalia е изцяло самофинансирано. Авторите изказват своите благодарности за моралната подкрепа на Община София, Община Варна, Община Русе, Община Велико Търново, Община Банкя, Община Пловдив, Община Пазарджик и Община Бургас, както и на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, сдружение „Зелени Балкани“, Винпром Русе, ARUNA PR Advisory, месечното издание за политическа култура A-SPECTO и MIKA – онлайн списание за музика и лайфстайл.

Източник:
Елица Винярчек

Вашето мение е важно за нас.
[Total: 0 Average: 0]