Средното образование не подготвя конкурентни кандидат-студенти за европейския пазар Това заяви в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. Григор Горчев, почетен ректор на МУ – Плевен

Средното образование не подготвя конкурентни кандидат-студенти за европейския пазар. Това заяви в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. Григор Горчев, почетен ректор на МУ – Плевен. Според него системата за подготовка за кандидатстване за медицинските специалности е опорочена. Проф. Горчев посочи още, че трябва да има по-висок прием на студенти по медицина.

„Би трябвало да имаме един по-висок прием по отношение на медицина и вече със собствени критерии висшите училища да подбират самите студенти. В момента се приемат „х“ студенти първи курс и „х“ трябва да бъдат изкарани в края на годината, което не е правилно. Нямаме конкурентостта вътре в самите потоци“, коментира проф. Горчев. Той каза още, че средното образование не е на нивото, на което трябва да бъде. „Ние поемаме един продукт от средното образование, който трябва по някакъв начин да го обогатим, да вложим наш потенциал и да го доразвием. Тоест средното образование е длъжник изцяло на висшето, защото тези две системи са свързани“, обясни почетният ректор на МУ – Плевен.

Той посочи още, че причината за изтичането на млади български лекари в чужбина е не само по-високото заплащане, а и по- добрите възможности за професионално развитие, които се предлагат в Западна Европа.

Проф. Горчев коментира и протестите на личните лекари в страната срещу политиката в здравеопазването, като заяви, че на този етап не може да се каже дали реформата в сектора е правилна, но тя трябва да бъде детайлно обсъдена с лекарите.

Източник:
Агенция „Фокус“

Вашето мение е важно за нас.
[Total: 0 Average: 0]

Мис Диамандиева ООД- Образование в чужбина - Индивидуална подготовка IELTS, iBT TOEFL, CAE

Мис Диамандиева ООД – Консултации по възможности при кандидатстване за обучение в бакалавърски и магистърски програми в Европа. Срокове за кандидатстване, документи, процедури, др.
Повече на www.MsDiamandieva.eu

НАПРАВТЕ ОНЛАЙН: РЕЗЕРВАЦИЯ на час за БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ!