За ПЪРВИ път прожекция на София Филм Фест във Варненския затвор Филмът „Салто мортале” на режисьора Борислав Колев влиза зад решетките на Варненския затвор

Ангел излежава ефективна присъда във Варненския затворНа 13 април (сряда) от 19ч. в зала Пленарна на Община Варна ще се проведе прожекция на българския документален филм САЛТО МОРТАЛЕ. Събитието е с вход свободен за всички граждани и гости на града и дава символично начало на София Филм Фест за учащи в Морската столица. Филмът разказва историята на Ангел Генчев – бивш щангист, шампион с отнето злато на Игрите в Сеул’88 – чийто живот се превърта в задно салто – от олимпийския връх до житейското дъно. В залата се очаква на присъстват гости от тежкоатлетическите среди, които ще се срещнат с варненската публика.

На 14-ти април ще се проведе още една специална прожекция на мястото, където в момента Ангел излежава ефективна присъда, а именно Варненския затвор.

Една от дейностите, която екипът на международния филмов фестивал София Филм Фест извършва през годините, е организиране на специализирани прожекции на филми в нестандартни места и пред публика, която няма достъп до произведенията на киното.

Съкилийниците на Генчев ще имат възножност да видят изключителен документален разказ за една преобърната в задно салто човешка съдба. Организаторите вярват, че лентата ще има положителен отзвук сред хората с отнета свобода и ще породи у тях мисли за собствения им погубен живот.

На 14 април филмът ще бъде показан пред близо 400 лишени от свобода в две прожекции – сутрешна и следобедна. Това се налага предвид капацитета на киносалона, както и от съображения за ред и сигурност, тъй като затворниците са диференцирани в отделни групи, съобразно тежестта на присъдите им.

Режисьорът Борислав Колев лично ще представи филма в затвора и заедно с Ангел Генчев ще разкажат повече за снимките, продължили 16 месеца.

Генчев ще сподели пред публиката какви са чувствата, когато си достигнал висините в живота, в частност спорта, а в следващия момент живота ти да тръгне стремглаво надолу и да доведе до настоящата реалност – 11 години търкане на наровете по родните затвори.

Източник:
Виолина Николова
Пресцентър София Филм Фест във Варна’16

Вашето мение е важно за нас.
[Total: 0 Average: 0]