Предимствата на дуалното образование ще бъдат представени във Варна Бизнес и образование ще си дадат среща във Варна на 13 май 2016 (петък) на специално информационно събитие по българо-швейцарския проект за дуално образование ДОМИНО

Българо-швейцарския проект за дуално образование ДОМИНОБизнес и образование ще си дадат среща във Варна на 13 май 2016 (петък) на специално информационно събитие по българо-швейцарския проект за дуално образование ДОМИНО. Целта на събитието е да запознае бизнеса и обществеността от Варна, Добрич и Шумен с проекта за въвеждане на дуалната система на професионално образование по швейцарски модел в България, както и с възможностите, които ДОМИНО може да предложи за трите области.

„Събитието се организира по искане на представители на туристическия сектор“, обяснява ръководителката на проекта Петя Евтимова. От новата учебна година в ДОМИНО ще бъде включена професията готвач, особено важна за сферата на туризма, който от години изпитва остър недостиг на добре обучени кадри. „Ще представим информация и по другите професии по ДОМИНО – електротехник, газов техник, машинен техник. Предвидена е свободна дискусия как може да бъде организирано дуално обучение в българските професионални училища по швейцарски модел, доказал се като много успешен”.

ДОМИНО започна през септември 2015 година с обучението на 81 ученици от две професионални гимназии в София и Казанлък по специалностите „техник-технолог в производството на мляко и млечни продукти“ и „техник за машини и системи с цифрово програмно управление“. Учениците започват да практикуват избраната професия в реални условия, като постепененно часовете във фирмата или завода се увеличават. В 11-ти и 12-ти учениците учат два дни в седмицата, а в другите три дни работят по трудов договор и срещу заплащане.
Не само професионалните училища, а и бизнесът е активната страна за навлизането на дуалното обучение. Предложенията за новите професии идват от бизнеса, който се ангажира да приеме учениците да работят в реална работна среда, докато още учат и така да си гарантира подготвени кадри. До приключването на проекта през 2019 година в ДОМИНО се предвижда да бъдат обхванати общо 1 200 ученици в 15 професионални училища, както и поне десет професии.
Проектът ДОМИНО се изпълнява с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Общата му стойност е 3 530 000 швейцарски франка, съфинансирането от българското Министерство на образованието и науката е 15 процента.

За повече информация за ДОМИНО следете фейсбук-страницата на проекта: https://www.facebook.com/swissdualeducationbulgaria/

Източник:

Ива Тончева

ПР и комуникации

Вашето мение е важно за нас.
[Total: 0 Average: 0]

Мис Диамандиева ООД- Образование в чужбина - Индивидуална подготовка IELTS, iBT TOEFL, CAE

Мис Диамандиева ООД – Консултации по възможности при кандидатстване за обучение в бакалавърски и магистърски програми в Европа. Срокове за кандидатстване, документи, процедури, др.
Повече на www.MsDiamandieva.eu

НАПРАВТЕ ОНЛАЙН: РЕЗЕРВАЦИЯ на час за БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ!