Опера в Летния театър – Варна 2016 Шест премиери - едната световна

Да се докоснеш до високото изкуство на операта и балета сред потъналия в зеленина Летен театър, е романтично преживяване, несравнимо с нищо друго. Обещава го Опера в Летния театър – музикалният форум на Държавна опера Варна, който придава на лятната морска столица и оперен блясък. По традиция работим в партньорство с Община Варна и ММФ „Варненско лято” и се надяваме, че както в предишни години, така и сега, ще успеем да привлечем над 25 000 зрители от България и чужбина. Седмото издание на Опера в Летния театър определено е най-амбициозното. В периода от 24 юни до 25 август 2016 г. то включва 11 ексклузивни събития в жанровете опера, оперета, балет и мюзикъл, с шест премиери, от които едната световна.

Със световната премиера на 28 юни на мюзикъла „Граф Монте Кристо”, по романа на Александър Дюма, Варна вписва името си в музикалната история като първият български град, който става домакин на световна премиера на мюзикъл. Автор на либретото, текстовете за песните и музиката е Ив Деска – едно от големите имена на Холивуд, президент на световни музикални компании, продуцирал първата телевизионна изява на Тримата велики тенори Павароти, Доминго и Карерас, написал песни за идоли като Елвис Пресли, Селин Дион и др. Режисьор на мюзикъла е Петко Бонев, диригент Страцимир Павлов. Сценографията и костюмите са поверени на Ася Стоименова, хореографията – на Светлин Ивелинов и Антоанета Алексиева. В зрелищния спектакъл, който съчетава певческо и танцово изкуство с модерна сценография и шоу в холивудски маниер, с 3 D мапинга на експерта в този бранш Полина Герасимова, оживяват, в пълния смисъл на думата, замъкът Ив и всички невероятни приключения на прочутия Граф Монте Кристо. Участват най-добрите оперни, драматични и балетни артисти, подбрани с кастинг в началото на годината.

Премиерата на мюзикъла „Граф Монте Кристо” визира широката аудитория, с акцент върху младите зрители и с поглед към 2017 г., когато Варна е избрана да стане Европейска младежка столица. Младостта ще триумфира и в изкуството на най-младите артисти – балета. Премиерата на „Дон Кихот” от Лудвиг Минкус на 11 юли ще бъде и своеобразен анонс към предстоящия Международен балетен конкурс 2016, който ще събере цвета на балетния свят във Варна. В спектакъла, хореографска интерпретация на изтъкнатия творец, з. а. на Русия Сергей Бобров, ще аплодираме водещи солисти на Държавния театър за опера и балет в Красноярск и Държавна опера Варна. Дирижира Вилиана Вълчева.

Оперните премиери започват на 2 юли с „Бохеми” от Джакомо Пучини, в прочита на постоянния гост-диригент на Държавна опера Варна Стефано Сегедони от Италия и режисьорката Мария-Елена Мексия от Испания. Събитието привлича с вокалното и артистично изящество на световната прима, солистката на Метрополитън опера Цветелина Василева, в ролята на Мими. Нейни партньори са солистите на Държавна опера Валерий Георгиев, Ирина Жекова, Пламен Димитров, Свилен Николов, Евгений Станимиров.

Следващите две оперни премиери, които непосредствено предхождат Празника на Варна Свето Успение Богородично, също се очертават като кулминационни. Кметът на Варна Иван Портних е поел патронажа за премиерата на 11 август на една от най-известните творби в руската оперна литература „Борис Годунов” от Модест Мусоргски. На диригентския подиум ще застане харизматичният Йордан Камджалов – почетен гост-диригент на Държавна опера Варна, а за режисьорската трактовка на музикалната драма е поканен не кой да е, а академик Пламен Карталов – директор на Софийската опера и балет. С премиерата на „Борис Годунов” ще се осъществи и мечтата на световноизвестния италиански бас Карло Коломбара, който преди две години обеща да дебютира в тази роля именно във Варна. Още помним неговите изключителни превъплъщения като Закария в „Набуко” и Крал Филип в „Дон Карлос” в предишните две издания на Опера в Летния театър.

Под патронажа на Италианския културен институт в България на 13 август в Опера в Летния театър ще доминира „Силата на съдбата”, постановка на Деян Прошев – Македония. В премиерния спектакъл на тази особено красива Вердиева опера предстоят емоционални срещи с Марко Боеми – един от най-големите съвременни оперни диригенти на Италия и със звездните гласове – Дария Масиеро от Италия в ролята на Леонора ди Варгас, Калуди Калудов в ролята на Дон Алваро и Карло Коломбара в ролята на Падре Гуардиано.

Премиерният маратон в Опера в Летния театър завършва бравурно на 22 август с белкантовата опера „Норма” от Винценцо Белини, под патронажа на Ирена Соколова, председател на Парламентарната комисия по култура и медии. Висок естетически знак гарантират имената на диригентката Вилиана Вълчева, режисьора Кузман Попов, сценографката Ася Стоименова и възхитителната Дария Масиеро в ролята на Норма. Ще й партнират Даниела Дякова – една от най-добрите мецосопрани на България и тенорът на Държавна опера Варна Борис Луков.

Присъствието на Опера в Летния театър в ММФ „Варненско лято” 2016, изключително и само с премиерни постановки, се потвърждава и от премиерния гастрол на Държавна опера Истанбул с „Фауст” от Гуно на 5 юли. В рамките на творческите взаимоотношения за пръв път във Варна гостува Международният фестивал за опера и балет „Аспендос” от Турция. През есента Държавна опера Варна ще върне визитата на сцената на „Аспендос” – огромния древноримски амфитеатър край Анталия, който е в световната десятка на летните културни дестинации.

Източник:
Нина Локмаджиева
NIRA Communications PR

Вашето мение е важно за нас.
[Total: 0 Average: 0]