ТВОРБИ ОТ КЛАРА ШУМАН И РОБЕРТ ШУМАН В КОНЦЕРТА „ИМЕНА ОТ БЪДЕЩЕТО“ 15 април, петък, Градската художествена галерия, Европейският музикален фестивал Варна

На 15 април, петък, в Градската художествена галерия Европейският музикален фестивал Варна ще даде сцена на впечатляващите млади таланти Сара Паносян, цигулка, Мария Василева, виолончело, Дария Йовчева, пиано, и Мартин Савелиев, кларинет .

XIII Европейски музикален фестивал Варна продължава в петък, 15.04. в Градската художествена галерия със специалния модул на фестивалната програма в подкрепа на младите таланти. Концертът „Имена от бъдещето“ ще представи студенти и докторанти от НМА “Проф. Панчо Владигеров“, сред които и бивши възпитаници на НМУ „Добри Христов“ – Варна.

Младите имена, които варненската публика ще се радва да запомни, са Сара Паносян, цигулка, Мария Василева, виолончело, Дария Йовчева, пиано и Мартин Савелиев, кларинет. В различни камерни варианти те са носители на редица награди от национални и международни конкурси. Сега посвещават своя фестивален концерт на годишнините от смъртта на една от най-великите двойки в световната музикална култура – Клара Шуман /1896 г./ и Роберт Шуман /1856 г. / и ще изпълнят техни творби за различни камерни формации.

Музикантите започват своята съвместна работа през 2009 като студенти в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ София в класа по камерна музика на проф. д-р Георгита Бояджиева-Николова. Като камерни музиканти членовете на състава са носители на редица награди от национални и международни конкурси – II награда от Академичния конкурс за камерна музика /2014/, II награда от III Международен конкурс за Австрийска инструментална музика /2012/, II награда от XIX Международен конкурс „Музиката и земята“/2011/. През август 2015 младите музиканти са избрани да участват като представителен ансамбъл на НМА в майсторските класове по камерна музика в Международната лятна академия ISA15 в Райхенау, Австрия, където вземат участие в съпътстващия международен фестивал и изнасят концерти във Виена (зала Арнолд Шьонберг център) и в други градове в Австрия.

Сред престижните изяви на ансамбъла са и концерти на международния фестивал за съвременна клавирна музика “ppIANISSIMO”. Тяхно е и първото цялостно изпълнение в България на „Триптих“ за кларинет, пиано, ударни инструменти и струнен оркестър от Александър Райчев. След настоящата програма „Клара Шуман – Роберт Шуман“, бъдещите проекти на състава ще бъдат фокусирани върху произведенията от камерния репертоар на българските композитори.

Началото на концерта в петък е в 19.00 ч. Билетите са на преференциални цени от 8 лв. и се продават в Билетния център на Фестивалния и конгресен център, а 1 час преди началото на концерта и в Градската галерия.

В продажба са и билетите за концерта на Евгени Божанов от модула „Български звезди от световния подиум, който е на 28 април от 19.00 ч. в Градската художествена галерия. Билетите за концерта на адмирирания български пианист са от 10 до 15 лв. и могат да се купят също от Билетния център на Фестивалния и конгресен център.
Европейският музикален фестивал Варна 2016 се организира от Фондация ЛИК, Агенция Елит Мюзик и Кантус Фирмус и се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд Култура на Община Варна и с любезното съдействие на Topola Skies, Grand Mall и фирмите Комфорт, Акватек, хотел Аква, Солвей соди, Логос, Филбо, МЦ Надежда, Планекс, хотел Модус, радио N Joy, Радио Варна, moreto.net.

МЛАДИТЕ ИМЕНА В КОНЦЕРТА:
САРА ПАНОСЯН завършва НУМСИ “Проф. Панчо Владигеров”, Бургас със специалност цигулка, а през 2012 е приета в НМА “Проф. Панчо Владигеров”, София в класа по цигулка на проф. Верка Стефанова. Носител е на награди от национални и международни конкурси. Участва в майсторските класове по цигулка на проф. Минчо Минчев, проф. Владимир Спиваков, Веско Пантелеев-Ешкенази, проф. Жан Тер-Мергерян, проф. Мичо Димитров, проф. Веселин Парашкевов и др. Като солист и камерен изпълнител изнася концерти в България, Германия и Австрия.

МАРИЯ ВАСИЛЕВА завършва НУИ „Добри Христов“, Варна със специалност виолончело в класа на Любка Ангелова и Даниела Кирилова, а през 2014 – НМА „Проф. Панчо Владигеров“, София в класа по виолончело на проф. Анатоли Кръстев. От февруари 2015 е редовен докторант по камерна музика с научен ръководител проф. д-р Георгита Бояджиева-Николова. Носител е на награди от национални и международни конкурси като „Светослав Обретенов“- Провадия, „Музиката и земята“ – София и др. Участва в майсторските класове на Янг Чанг Чо, Ксения Янкович, Александър Хюлсхоф, Роберт Коен, Георг Байч, Анатоли Кръстев, Стефан Гардмайер, Алваро Хуертас, Матс Луйдстрьом, Питър Майнц, Диляна Момчилова. От 2010 е част от симфоничния оркестър на Класик ФМ Радио, а от 2013 свири в Софийска филхармония.

ДАРИЯ ЙОВЧЕВА завършва НУИ „Добри Христов“, Варна в класа по пиано на Станислава Ставрева, а през 2013 се дипломира в НМА „Проф. Панчо Владигеров”, София в класа по пиано на проф. Стела Димитрова-Майсторова и доц. д-р Илия Чернаев. Понастоящем е докторант към катедра „Камерна музика” в НМА „Проф. Панчо Владигеров”, специалност пиано с научен ръководител проф. д-р Борислава Танева. Има награди от конкурси за пиано и камерна музика, сред които II награда на III Международен конкурс за австрийска инструментална камерна музика, София, 2012, Специалната награда за най-добро изпълнение на името на Ференц Лист на Академичен клавирен конкурс в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, София, 2011 и др. Участва в майсторските класове по пиано на проф. Тамара Паддубная, проф. Георг Фридрих Шенк, проф. Йоханес Кропфич и на клавирното дуо Тереза Тревизан/Флавио Закария. Солист е на Филхармониите в София, Варна, Шумен и Пазарджик, на оркестър „Симфониета” Варна, на Варненския камерен оркестър, както и на оркестрите при НМА. Записва за фонда на Българската национална телевизия и Българското национално радио.

МАРТИН САВЕЛИЕВ изучава кларинет от 2002 в класа на проф. Сава Димитров. През 2009 е приет като редовен студент в НМА „Проф. Панчо Владигеров” със специалност кларинет в класа на проф. Димитър Димитров и проф. Сава Димитров. През 2015 завършва магистратура в класа по кларинет на проф. Петко Радев към НМА „Проф. Панчо Владигеров”. Има награди от национални, международни конкурси и Министерство на културата, както в сферата на соловото музициране, така и на камерната музика, сред които Първа награда от конкурса „Млади виртуози“, София 2009, Първа награда от XXI международен конкурс „Музиката и земята“, София 2013 и др. Свири като солист с Академичния оркестър към НМА, със Софийска филхармония и „Младежка филхармония” София в периода 2007-2009. Има записи със Симфоничния оркестър на Българското национално радио.

Източник:
NIRA Communications PR

Вашето мение е важно за нас.
[Total: 1 Average: 5]