Филмов институт към Академията за филмово изкуство в Охрид отвори врати

Откриването на академията е вследствие на все по-доброто сътрудничество между правителствата на Македония и Чехия

В резултат на дългосрочно сътрудничество между правителството на Република Македония, правителството на Република Чехия и престижното кино- и телевизионно училище към Академията за изпълнителски изкуства в Прага (ФАМУ) отвори врати Филмовият институт към Академията за филмово изкуство в Охрид, Македония. Институтът ще започне дейността си през академичната 2015/2016 година.
Филмовият институт е научна обществена институция, която предлага магистърски програми в Департамента си по сценарно и драматургично писане и Департамента по творческа продукция.

Тригодишната програма на обучение ще се провежда на английски език и е специално пригодена за учебното заведение, в съответствие със стандартите, принципите и дългогодишните традиции на ФАМУ. Академията е петата най-стара филмова академия в света, обучила влиятелни режисьори и сценаристи, носители на „Оскар“ и лауреати на международни филмови фестивали. Такъв е случаят с цяла плеяда световноизвестни имена като Вацлав Хавел, Емир Кустурица, Иржи Менцел, Иво Трайков, Лордан Зафранович, Милан Кундера, Милош Форман.

Преподавателският състав на Филмовия институт към Академията за филмово изкуство в Охрид, ще се състои както от редовни, така и от гост-преподаватели от ФАМУ. Така се дава възможност на бъдещите студенти да се учат от най-добрите специалисти и професионалисти в тази сфера.

Срокът за записване във Филмовия институт към Академията за филмово изкуство в Охрид е до 4 октомври 2015 г. Студентите могат да кандидатстват като попълнят електронно заявление на адрес: www.filmacademyohrid.com. След изтичане на крайния срок за кандидатстване, въз основа на оценката на постъпилите заявления и на интервютата с кандидатите, които ще се проведат на 13 и 14 октомври, професионален екип от висшето учебно заведение ще направи подбора на бъдещите студенти.
С цел да се даде възможност на най-добрите кандидати да се обучават във ФАМУ, независимо от финансовото им положение, Министерството на образованието и науката на Република Македония ще връчи 20 пълни стипендии на студентите, които се запишат в магистърската програма. За стипендия могат да кандидатстват както студенти от Република Македония, така и чуждестранни студенти.

За да получат стипендия, кандидатите трябва да преминат процедурата за подбор на кино-института. След като бъдат одобрени от филмовото училище, кандидатите трябва да представят цялата необходима документация, посочена в условията за стипендии на адрес: www.stipendii.mon.gov.mk на сайта на Министерството на образованието и науката, не по-късно от 30 октомври 2015 г., заедно с формуляра за кандидатстване.

Академичната година за записаните студенти ще започне през ноември 2015 г.

Повече информация за Филмовия институт към Академията за филмово изкуство в Охрид, в т.ч. учебни програми, преподаватели, учебни изисквания и условия за отпускане на стипендии, може да бъде намерена на уебсайта на институцията: www.filmacademyohrid.com.

Източник:

Елина Големанова
APRA Porter Novelli Group
Bulgaria, Albania, Kosovo, Macedonia

Вашето мение е важно за нас.
[Total: 0 Average: 0]

Мис Диамандиева ООД- Образование в чужбина - Индивидуална подготовка IELTS, iBT TOEFL, CAE

Мис Диамандиева ООД – Консултации по възможности при кандидатстване за обучение в бакалавърски и магистърски програми в Европа. Срокове за кандидатстване, документи, процедури, др.
Повече на www.MsDiamandieva.eu

НАПРАВТЕ ОНЛАЙН: РЕЗЕРВАЦИЯ на час за БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ!